söndag 18 januari 2009

När marknaden får styra - blir hyrorna för dyra


Den 18 oktober 2008 tågade en livlig demonstration, arrangerad av Nätverket Rädda Hyresrätten, genom Stockholm till försvar för allmännyttan - mot marknadshyror och ombildningar. Nätverket hade stöd av hela 43 olika organisationer. Att det är frågan om en gräsrotsrörelse byggd av aktivister märktes på alla bra tal som hölls.

- De som förespråkar marknadshyror menar att bostadsköerna skulle minska då färre skulle ha råd med den höga hyran. Hur skulle det vara om Mats Odells trolleritrick skulle användas inom till exempel vården? Om priserna på hjärtoperationer höjdes så mycket att ingen hade råd att efterfråga dem skulle köerna försvinna. Men det skulle ju inte vara bra, sa Camilla Salomonsson från nätverket Rädda Hyresrätten.

Helen Sigfridsson från Makalösa Föräldrar förklarade att marknadshyror skulle slå hårt mot ensamstående föräldrar.
- Ensamma föräldrar bor ofta trångt redan, föräldern sover i vardagsrummet och barnen i det enda sovrummet. Om hyrorna höjs, vart ska vi då ta vägen? sa hon.

En annan grupp som drabbas hårt av högerns bostadspolitik är hemlösa.
- Jag har själv varit hemlös fram till för ett halvår sedan. Jag bodde i 15 år i trappuppgångar och på bussar. Jag hade tur och fick en försökslägenhet via socialförvaltningen, men när hyresrätten inte finns längre kommer den vägen inte finna mer, sa Kristina Paulsrud, från föreningen Stockholms hemlösa.

- Ungdomar och kvinnor är grupper bland vilka hemlösheten ökar. Hemlöshet är ett fattigdomsproblem, det som behövs är billiga, små hyresrätter, som det finns allt för få av idag, la Uno Olofsson till, som också är medlem i Stockholms hemlösa.

Robin Moberg från studentkåren på Södertörns högskola berättade att få studenter har möjlighet till ett anständigt boende i Stockholm och därför flyttar många ifrån stan.

Flera musiker uppträdde på demonstrationen, bland andra Sanna Carlstedt och Johan Johansson, som spelade så bra att några demonstranter kom igång och dansade framför scenen. Efter tal och musik tågade demonstrationen på 500-600 personer på söders gator under rop som "Låt Mats Odell åka flyttkarusell" och "När marknaden får styra blir hyrorna för dyra".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar